Wat doe jij als stress weer de kop opsteekt?

stress-391659_1920

“als je doet wat je deed, krijg je wat je kreeg”

Vorige week sprak iemand mij aan in verband met (herhaalde) burn-out klachten.
“Het ging zo goed en het dal is nu zo diep….”
Er was de vorige keer genoeg energie om werk, in een andere branche, te zoeken. Valkuilen waren bekend. En toch….
Dan blijkt nu dat het lijntje nog erg zwak is, en dat de kracht om goed naar jezelf te luisteren al snel naar de achtergrond verdwijnt. Je was vroeger gewend om altijd je uiterste best te doen om een topprestatie te leveren. En nu merk je dat je op iedere vraag om ‘even’ iets te doen weer steeds vaker ja zegt.
Je ziet zelf dat je weer in die neerwaartse spiraal komt, dat je sociale contacten en hobby’s niet meer leuk zijn, je slecht slaapt en je lontje wordt weer steeds korter. Je bent keihard voor jezelf en voelt je een ‘loser’. Je gaat door totdat je lichaam vanzelf een keer STOP zegt, het wordt je zwart voor de ogen…..

Mijn aanpak om een burn-out bij cliënten te begeleiden vanuit verschillende invalshoeken laat verbluffende resultaten zien.

Een goede burn-out begeleiding vraagt een serieuze aanpak; dat kost tijd en energie. Ons hele zenuwstelsel en onze hormoonhuishouding moeten eerst weer in balans komen.
De eerste stap is dan ook om weer aan de energie te gaan werken: bewegen en rust afwisselen, activiteiten en ontspanning moeten weer geleerd worden om een volgende stap te kunnen zetten.

Als je je niet lekker voelt pak je eerder een snack, wat zoet of vetter eten en veel mensen gaan net iets meer alcohol drinken dan goed is voor een oververmoeid lichaam. Maar jouw auto rijdt ook niet lang op verkeerde brandstof. We kijken dan ook samen naar voeding die voedt in plaats van alleen maar vult.
Op het moment dat er weer meer energie en rust is kunnen ook je gedrag en je patronen, aan bod komen.
Want: als je doet wat je deed, krijg je wat je kreeg.
Het is dus ook belangrijk om hier tijd aan te besteden. Nieuw gedrag kost nu eenmaal ongeveer een maand voordat je daar aan gewend bent.
En dan komt meestal de fase dat er weer aan werken wordt gedacht. Hoe ga je dat aanpakken na een burn-out? Hoe zie jij jouw terugkeer in je baan, hoe denkt jouw werkgever er over, of wil je een carrièreswitch maken? Is dit voor jou het moment om het roer om te gooien?

Als gecertificeerd stresscoach ga ik hierover graag met jou het vrijblijvende gesprek aan!