Hoe lief voor jezelf ben jij?

Maak van jezelf een prioriteit

Veel mensen met een burn-out zijn te lief.
Voor anderen dan wel te verstaan!
Voor zichzelf zijn ze minder lief. Ze gaan over hun grens heen om het voor die ander maar goed te doen: je partner, gezin, familie, collega’s en/of leidinggevende.
Een burn-out lijkt vaak voort te komen uit werkdruk, maar in feite ligt er iets anders onder….

Vroeger had ik regelmatig werkoverleg met de manager en directeur van de organisatie waar ik toen werkte.
Regelmatig voelde ik de werkdruk stijgen en mijn patroon was: doorgaan en wat gaan ‘rommelen’ i.p.v. duidelijke prioriteiten stellen. Hierdoor bleef ook wel wat werk liggen, waarover ik me dan weer schuldig voelde. Zo bouwde ik mijn stress op (gespannen spieren, hoofpijn, slecht slapen, slechte concentratie) en leefde ik van vakantie naar vakantie…
Ik kreeg toen in de gaten dat ik tijdens elk werkoverleg met nieuwe taken naar buiten ging, terwijl de eerdere taken nog niet waren afgewerkt. Maar ja, alles was belangrijk, belangrijk, belangrijk…. En dan ga ik toch geen ‘nee’ zeggen? Ik red me wel…..

Het eerstvolgende werkoverleg kreeg ik weer een nieuwe taak en ik voelde de (inmiddels bekende) spanning in mijn lijf oplopen. Ik realiseerde me dat er NU iets moest gebeuren.
Alle moed bij elkaar rapend, schoof ik mijn agenda naar de directeur (een papieren agenda was toen nog heel gewoon 🙂 )
“ Oké, ik ben het me je eens dat het belangrijk is, maar dat waren de vorige taken ook. Nu wil ik van jou graag weten welke ECHT belangrijk zijn en niet kunnen wachten. Als jij nu dingen uit mijn agenda wegstreept heb ik ruimte om alles goed af te werken en daarna weer ruimte om iets nieuws op te pakken… “ Het zweet droop over mijn rug, mijn beenspieren spanden zich aan en ik had een rood gezicht. Maar ik had tenminste iets gedaan! Stapte uit mijn patroon en trok een grens.
Het bleek voor hem een eye-opener en samen hebben we toen de zaak aangepakt.

Eindelijk mijn eerste stap gezet om lief te zijn voor mezelf!
Dat is wat ik iedereen toewens. Krijg zicht op jouw patronen en leer ze te doorbreken.
Leer (weer) lief te zijn voor jezelf, voordat je ‘het’ weggeeft aan anderen. Uit ervaring weet ik dat het mogelijk is.
Heb je stress, een burn-out of denk je er dicht tegenaan te zitten?
Mijn andere aanpak werkt echt! Ik help je er graag bij!