5 tips over gezonde voeding bij stress

Collage 2Als je zegt ‘ ik ben in balans’ of ‘ik zit lekker in mijn vel’ dan bedoel je meestal dat je je zowel lichamelijk als geestelijk goed voelt. Wanneer je stress ervaart wordt die balans echter verstoord. In het geval van voeding merk je dan als eerste dat je geen zin hebt om te koken, je raakt wat gemakzuchtig. Je koopt vaker kant-en-klaar maaltijden en onder invloed van stress verlangt je lichaam naar meer zoet en vet eten. Veel mensen gaan ook meer koffie en alcohol drinken. Voor de korte termijn kan het allemaal helpen om je weer wat fijner te voelen, maar op de lange termijn ondermijn je je eigen gezondheid.
Op den duur gaat ook je lichaam protesteren en er ontstaan allerlei kwalen en pijntjes, soms onverklaarbaar.
Natuurlijk kun je niet alle ziektes voorkomen, sommige ziektes zijn erfelijk bepaald en andere ziektes overkomen je. Je kunt echter zelf veel voorkomen door goed of beter voor jezelf te zorgen. Luister naar de eerste waarschuwingen: vermoeidheid, geïrriteerdheid, darmproblemen, hoofdpijn, gebrek aan energie en een slechte concentratie.

Stress vraagt veel van onze energie.
De energie die je uit je eten haalt wordt gebruikt voor het opnemen van voedingsstoffen, de bloedsomloop en het uitscheiden van afvalstoffen. Wat er over blijft gebruik je om te denken, te spelen en te werken.
Als je je lichaam blijft volstoppen met ongezond voedsel, kun je niet verwachten dat je lichaam gezond blijft. Wil je weer meer energie krijgen, dan is het goed om ook naar je voeding te kijken.

Wat ligt er op jouw bord tegen stress?
Dat gezonde voeding helpt om meer energie te krijgen of op peil te houden, is inmiddels duidelijk. Je bent beter opgewassen tegen spanningen en je bent minder vatbaar voor ziektes.
Hier volgen 5 tips:
1. In zalm, haring, tonijn, makreel, paling en sardientjes vind je omega-3 vetzuren. Ook in amandelen, walnoten, aardbeien, frambozen en lijnzaadolie zitten ze.
Die stimuleren de productie van het gelukshormoon serotonine. Het maakt je kalm en verlicht depressieve gevoelens.
2. Spinazie, cashewnoten, amandelen,  avocado, vijgen en pruimen zitten boordevol magnesium. Het mineraal magnesium zorgt ervoor dat je spieren en zenuwen ontspannen en je bloeddruk op peil blijft. 
3. Citrusvruchten en rode paprika bevatten vitamine C. Het helpt je weerstand op peil te houden en je immuunsysteem wordt minder belast door de stress.
4. Pure chocolade (minstens 70% cacao), bananen, bruine rijst, pompoenpitten, zonnebloempitten, sesamzaad en noten (geen pinda’s) bevatten het aminozuur tryptofaan. Dit zorgt ervoor dat je je gelukkiger voelt. Het verbetert ook de productie van melatonine waardoor je beter slaapt.
5. Water. Drink zoveel mogelijk water of toch zeker acht glazen per dag. Water spoelt de giftige stoffen weg en hydrateert je lichaam, zodat je energiepeil weer een boost krijgt

Is alleen gezonde voeding voldoende tegen stress?
Nee.
Het is ook belangrijk om dagelijks te blijven bewegen. Je blijft dan fitter en hebt meer energie. Neem tijd voor hobby’s en zorg voor een goede nachtrust.
Je voorkomt dat je roofbouw pleegt en je bent minder vatbaar voor allerlei aandoeningen.
Veel mensen hebben baat bij mediteren en yoga.
Kijk ook eens waar bij jou de stress door is ontstaan.

Lukt dit je niet alleen, neem dan contact met mij op. Dan kijken we samen naar jouw balans in gezonde voeding, beweging, stressfactoren en ontspanning.